Nem igazán vagyok oda a cukrászdai süteményekért, de ezt a receptet mégis egy onnan való süti ihlette. Nem mondanám, hogy kifejezetten olcsó, eléggé időigényes is. De szerintem a látvány és az ízvilág kárpótol érte. Remélem kedves olvasóink is hasonlóan vélekednek majd az elkészítés után.
Elkészítés-tészta: 2 piskótalapot készítünk a fent leírt hozzávalókból, a következő módon. A tojássárgáját a cukorral és a forró vízzel habosra keverjük. Kicsinyenként, felváltva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. (Tehát 1 kanál liszt, 1 kanál tojáshab, elkeverjük, majd ismét 1 kanál liszt, 1 kanál tojáshab, stb.) Végül az 1-1 evőkanál kakaóval is elkeverjük. De ilyenkor már nem szabad túl sokáig keverni, mert összeesik a massza. Kizsírozott, kilisztezett, téglalap alakú tepsiben sütjük.
Sütés: Előmelegített sütőben, kb. 175 fokon kb. 7 percig sütjük. Elvégezzük a tűpróbát, ha nem ragad rá a tűre a tészta, akkor átsült.
Krém: Először elkészítjük a főzött krémet. 1 vaníliapudingot fél liter tejjel megfőzünk. Ezt félretesszük, megvárjuk, míg kihűl. Addig a margarint, a vajat és a porcukrot elkeverjük. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a sütőrumot és a tejet. Ezekkel ismételten elkeverjük. Végül a kétféle krémet összekeverjük.
Előveszünk egy őzgerinsütő formát. Kibéleljük alufóliával. Az egyik piskótalapot beletesszük, megkenjük a krémmel. Még finomabb, ha még 1 gesztenyemasszát is veszünk, amit henger alakúra formálunk. Ez esetben a krém egyik felével megkenjük a tésztát, ráhelyezzük a henger alakú gesztenyemasszát, majd a krém másik felét is rákenjük. Végül a másik piskótalapot ráhelyezzük a krém tetejére. (A 2. piskótalapnak kb. csak a felére lesz szükségünk.) Az így elkészült gesztenyés alagutat hideg helyre tesszük. Kb. 3-4 óra múlva már eléggé összeérett és meghűlt. Ekkor kiöntjük az őzgerincformából. Levesszük róla az alufóliát. Ha maradt egy kis krém, akkor bekenjük vele vékonyan. Legvégül leöntjük csokimázzal, amit készíthetünk étcsokoládéból vagy kakaóból egyaránt.