Gesztenyés alagút

 2010.01.29. 15:17

Nem igazán vagyok oda a cukrászdai süteményekért, de ezt a receptet mégis egy onnan való süti ihlette. Nem mondanám, hogy kifejezetten olcsó, eléggé időigényes is. De szerintem a látvány és az ízvilág kárpótol érte. Remélem kedves olvasóink is hasonlóan vélekednek majd az elkészítés után.

 

 

 Hozzávalók-egy alagút elkészítéséhez: (A 2 piskótalaphoz kell):6 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál forró víz, 6 evőkanál liszt, 2 csomag sütőpor, 6 tojás fehérje, 2 evőkanál kakaó. (A krémhez kell): 1 margarin, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 gesztenyemassza, 1 vaníliapuding, fél liter tej, 1 kanál sütőrum, 1 kanál tej, csokimáz.  

 Elkészítés-tészta: 2 piskótalapot készítünk a fent leírt hozzávalókból, a következő módon. A tojássárgáját a cukorral és a forró vízzel habosra keverjük. Kicsinyenként, felváltva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. (Tehát 1 kanál liszt, 1 kanál tojáshab, elkeverjük, majd ismét 1 kanál liszt, 1 kanál tojáshab, stb.) Végül az 1-1 evőkanál kakaóval is elkeverjük. De ilyenkor már nem szabad túl sokáig keverni, mert összeesik a massza. Kizsírozott, kilisztezett, téglalap alakú tepsiben sütjük.

Sütés: Előmelegített sütőben, kb. 175 fokon kb. 7 percig sütjük. Elvégezzük a tűpróbát, ha nem ragad rá a tűre a tészta, akkor átsült.

 Krém: Először elkészítjük a főzött krémet. 1 vaníliapudingot fél liter tejjel megfőzünk. Ezt félretesszük, megvárjuk, míg kihűl. Addig a margarint, a vajat és a porcukrot elkeverjük. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a sütőrumot és a tejet. Ezekkel ismételten elkeverjük. Végül a kétféle krémet összekeverjük.

 Előveszünk egy őzgerinsütő formát. Kibéleljük alufóliával. Az egyik piskótalapot beletesszük, megkenjük a krémmel. Még finomabb, ha még 1 gesztenyemasszát is veszünk, amit henger alakúra formálunk. Ez esetben a krém egyik felével megkenjük a tésztát, ráhelyezzük a henger alakú gesztenyemasszát, majd a krém másik felét is rákenjük. Végül a másik piskótalapot ráhelyezzük a krém tetejére. (A 2. piskótalapnak kb. csak a felére lesz szükségünk.) Az így elkészült gesztenyés alagutat hideg helyre tesszük. Kb. 3-4 óra múlva már eléggé összeérett és meghűlt. Ekkor kiöntjük az őzgerincformából. Levesszük róla az alufóliát. Ha maradt egy kis krém, akkor bekenjük vele vékonyan. Legvégül leöntjük csokimázzal, amit készíthetünk étcsokoládéból vagy kakaóból egyaránt. 

Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://suti-kedvelok.blog.hu/api/trackback/id/tr641712658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orsi2309 2010.01.29. 15:54:41

hmm...ezt ki kell próbálni:P
ügyesek vagytok élettársak!!:)
süti beállítások módosítása