Kuglóf

 2010.03.10. 16:09

Nagymamám nagyon sokáig vadászott egy igazi kuglóf receptre. Rengeteg kikötése volt: ne sütőporos, hanem élesztős legyen; finom omlós legyen, amilyet az olaszok csinálnak; sokáig elálljon és hasonlók. Szóval nem volt egyszerű a dolog, mondhatni igazi kihívás volt. Végül én találtam egy receptet, valamelyik süteményes könyvben, amiben kisebb-nagyobb változtatásokat végeztünk és megszületett az elvárásoknak teljesen megfelelő remekmű.:) Nem is szaporítanám tovább a szót, lássuk a receptet.

Hozzávalók: 555 dkg liszt, 2,522 dkg élesztő, 11 db tojássárga, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 8 dkg olvasztott vaj, 3 dl langyos tej, 2-3 dkg holland kakaópor, csipet só.

Elkészítés: A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, majd beletesszük az élesztőt. A lisztet, a tojássárgájával, az olvasztott vajjal, a vaníliás cukorral és a sóval összeállítjuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és együtt dagasszuk tovább. Ha már kellőképpen összedolgoztuk a hozzávalókat, akkor 2 felé vágjuk a tésztát. Az egyikbe beletesszük a kakaót és összegyúrjuk vele, míg egységes barna tésztát nem kapunk. A másik felébe nem teszünk semmit. Lisztezett tálban kb. 1 óráig meleg helyen, konyharuhával letakarva pihentetjük a cipókat. Ezután rudakká sodorjuk a tésztákat, összecsavarjuk őket és egy előre kizsirozott, kilisztezett kuglófformába tesszük. Ismét kelesszük a tésztát, míg duplájára nem kel. Ha megkelt akkor előmelegített sütőben sütjük.

Sütés: 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Kb. 185 fokon 30-35 percig sütjük a kuglófot.

Miután megsült, formával együtt megfordítjuk a kuglófot, gyúródeszkára vagy tálcára téve hagyjuk kihűlni ( még a kuglófformában ). Ha teljesen kihűlt, levehetjük a kuglófformát és tetszés szerint díszíthetjük.

Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://suti-kedvelok.blog.hu/api/trackback/id/tr981828789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása