Nincs is jobb dolog a világon, mint a frissen sült kalács illata. Legyen az mézeskalács, húsvéti kalács, vagy akár a kakaós kalács. Természetesen kell hozzá egy jó recept, íme.
3 dl langyos, cukros tejben felfuttatunk 5 dkg élesztőt. 1 dl meleg tejben pedig felfuttatunk 25 db édesítőtablettát.
60 dkg lisztet, 1 kávéskanál sót, 3 evőkanál cukrot és 1,5 dl étolajat összegyúrunk a kétféle tejjel. Ezután megfelezzük a tésztát. Egyik felébe beledolgozzuk az előre elkészített 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál kakaó és kevés olaj keverékét. Jól összegyúrjuk és meleg helyen pihentetjük, míg kb. duplájára nem kel. Ezután mindkét színű tésztát megfelezzük. Egyet-egyet egymásra teszünk, együtt nyújtjuk, megszórjuk mazsolával, feltekerjük és olajozott tepsibe tesszük. Duplájára kelesztjük, tojássárgájával megkenjük, lassan sütjük. Miután megsült, vaníliás cukorral megszórjuk.
Sütés: Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 25-30 percig sütjük.