Ismét egy kedvelt kalácsrecepttel jelentkezünk. Ezúttal a diós és mákos kalács receptjét írjuk le. Nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló és az elkészítése is meglehetősen egyszerű. Próbálják ki!
Hozzávalók a tésztához: 2, 5 - 3 dl tej, 5 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, pici só.
Diótöltelék: 20 dkg darált dió, 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint), kevés tej.
Máktöltelék: 20 dkg darált mák, 10-15 dkg porcukor, reszelt citromhéj és citromlé, kevés tej.
A cukros tejet meglangyosítjuk, majd beletesszük az élesztőt. A margarint a liszttel elmorzsoljuk és kevés sót teszünk hozzá. Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet, majd alapos kidolgozás után langyos-meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük a tésztát. Ezután kivesszük a dagasztótálból, 2 cipót formálunk belőle. Egyenként kisodorjuk őket, megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk. Beletesszük az olajjal kikent sütőbe, tojássárgájával megkenjük őket, ismét hagyjuk kicsit kelni, majd sütjük.
Sütés: Előmelegített sütőben kb. 190 fokon 30 percig sütjük.